Sinterklaasstress of…?


Heerlijk avondje of nachten wakker liggen?

Sint is in het land en de dag van zijn verjaardag breekt bijna aan. Van oudsher  wordt er gesproken over het heerlijk avondje. Pffff heerlijk avondje, vertel mij wat. Een tijd van stress en onrust, wakker liggen, driftbuien, vermoeide kinderen.  Maar het kan ook anders

Wil jij op een ontspannen manier genieten van het heerlijk avondje met je gezin? Lees dan onze tips

Zorg voor voorspelbaarheid

Vertel je kind wat er gaat gebeuren en wat er van hem/ haar verwacht word.  Voor je kind is het heel spannend om sinterklaas en de pieten te zien. Geef je kind de regie en vertel ook duidelijk dat hij sint en piet een handje mag geven als hij dat wil, maar dat het niet hoeft.

Leuk je schoen zetten

Zorg ervoor dat je kind van te voren weet op welke dag de schoen gezet mag worden. Bij ons thuis is dat standaard de zaterdag avond. Het schoen zetten heeft een duidelijke structuur schoen klaar zetten, liedje zingen en naar bed.

Zet de schoen onder de brievenbus en vertel je kind dat de pieten de cadeautjes dan door de brievenbus kunnen doen en verder het huis niet in gaan.

Maak duidelijke afspraken wanneer je kind de volgende ochtend naar beneden mag en wanneer het cadeautje dan uitgepakt mag worden.

Ontspannen sinterklaasavond

Vertel je kind wie er allemaal zijn die avond, komt er familie of komen er vrienden of zijn jullie met je eigen gezin?

Vertel van te voren of sinterklaas en de pieten er zijn of niet.

Wees duidelijk welk dagdeel het feest is. Bij ons was het altijd traditie dat we eerst aten met de familie en dat daarna de pakjes pas kwamen. Dat was heel duidelijk voor de kinderen.

Maak het niet te laat, het is voor kinderen zo ontzettend spannend en spanning kost energie. Wil je de avond leuk houden begin dan op tijd en eindig op tijd zodat je kind niet moe en overprikkeld naar bed gaat

Aftelkalender

Maak samen met je kind een aftelkalender  vanaf het moment dat sinterklaas binnenkomt tot het moment dat hij weg gaat. Zet in de kalender wanneer je naar een intocht gaat, wanneer de schoen gezet mag worden, wanneer sinterklaasfeest op school is, wanneer sinterklaas thuis gevierd wordt en wanneer sinterklaas weer weg gaat. Schrijf je onderaan deze tekst in en ontvang een leuke aftelkalender met kleine kleurplaatjes. Voor een goed overzichtelijke sinterklaastijd.

Sinterklaas op tv

In deze tijd zie je sint en zijn pieten overal. In de bioscoop, op tv, op straat. Zorg dat het overzichtelijk is voor je kind. De kinderen vinden het bij ons erg leuk om het sinterklaasjournaal te kijken en daar laten we het verder ook bij.

Zorg voor wat meer rustmomenten

Merk je dat jouw kind heel moe is en het even niet meer weet zorg dan voor een extra rust moment overdag. Lees even een verhaal voor of laat ze lekker tekenen. Ik leg ze zelfs wel eens even 20 minuten op bed overdag. Ik lees een verhaaltje voor en laat ze dan 20 minuten bij komen, de ene keer liggen ze gewoon lekker de andere keer vallen ze echt in slaap. Als ik ze echt na 20 minuten wakker maak weet ik zeker dat ze ’s nachts ook nog slapen en zijn ze echt bij gekomen. Dat bevorderd de sfeer in huis enorm!

En bovenal hou er rekening mee dat je kind gespannen is in deze tijd. Zorg ervoor dat je kind op een rustige manier gaat slapen. Neem de tijd voor het naar bed brengen, spreek de dag nog even door.

Tip: lees een leuk ontspanningsverhaal voor, Verhalen met L.E.F. nu bestellen https://www.lefkracht.nl/shop/

About the Author Maaike

Ik help jou om jouw leerlingen of kinderen weer met zelfvertrouwen verder te leren en te leven! Ik leer ze lifeskills, geen truukjes die hun op de moeilijke momenten verder helpen. Nieuwsgierig? Neem contact op!

follow me on:
>