Lefkracht het kan wel

ONrust in de klas!

Geklier, geklets, alsof iedereen collectief de spanningsboog van een mier heeft vandaag , BAH!

Ik ken het uit de momenten dat ik trainingen in klassen geef. En ik ken het zeker omdat ik bij klassen word geroepen waar de sfeer goed verziekt is.

 Zo aan het einde van de basisschool kent iedereen elkaar wel, de pikordes stonden vast maar gaan dankzij de, ja hoe zeg je dat netjes, persoonlijke ontwikkeling weer op de schop.
Bij de jongens staan nieuwe leiders op, oude worden afgezet en ondertussen gaan de meiden verder met hun "three is a crowd" vriendinnenverbond

Ken je dat? HERken je dat?

Ik heb klassen meegemaakt waarbij de jongens uit groep 7 inmiddels de dienst op het plein uitmaakten.
Het stomme is dat er een paar tussen zaten die sociaal gezien heel erg slim waren. Ze hadden ALLES in zich om echt goede leiders te zijn, maar net op de verkeerde momenten namen ze een verkeerde afslag.
Verkeerd, omdat ze bijvoorbeeld in een buurt woonden waar ze alleen maar"stoere" oudere jongens zagen, vaak jongens die sociaal gezien, minder slim waren dan zij.
Maar dat is de frisse buitenstaander die spreekt. Zij vonden het stoer en gingen het ook doen!

Kinderen leren door na te doen.

Deze jongens en alle kinderen, leren door na te doen. Zo in groep 7/8 ga je een andere levensfase in, je zoekt en vindt andere rolmodellen en gaat deze nadoen.

Kijk eens naar de media die vol staan met een taal, gedrag en attitude die jij echt niet kunt gebruiken in jouw klas als je les wilt geven.
En hé, kinderen weten heus wel dat een clip een clip is, maar toch is het leuk om dat een beetje na te doen! Al was het om jou op de kast te krijgen :-), even grenzen verkennen.
Of is het omdat jij dan een beetje van de "stoerheid" van de artiest, jongen uit de buurt… meekrijgt. Want JIJ durft!
Maar ondertussen is het leerklimaat in jouw klas tot een dieptepunt gedaald.

Een instant oplossing is hier niet voor, maatwerk wel.
WEET dat als jij zo'n klas hebt je niet de enige bent. Mijn ervaring is dat je als school ergens in jouw groepen één groep hebt zitten die zó met zichzelf aan de rommel gaat dat ze in groep 7 of 8 zo onveilig zijn dat lesgeven bijna onmogelijk is. Geen vingerwijzen naar collega's, soms is dit gewoon zo.

Je kan zelf al wel iets doen.

Lefkracht het kan wel

Begin met te spotten op GROEPS nivo wie bij de jongens de baas is. En wie er het snelst en meest op hem reageren.
Begin bij de meiden uit te vissen wie daar de Queen is, dat zal niet degene zijn die het meeste doet en zegt, maar diegene die maar iets heel kleins hoeft te doen of te zeggen en 1 á 2 andere meiden gaan namens haar aan de slag. Spot die 2 en kijk naar wie zij het meeste luisteren.

Zorg dat de leiders en eerste volgers niet bij elkaar in de buurt zitten en de leider (m/v) geen makkelijk oogcontact met ze kan maken.
Ja, in de praktijk betekent dit ze juist vóóraan zetten. Dat is onrustig, maar van achteren uit hebben ze een groter bereik.
Deze stap geeft in eerste instantie zwaar protest en weerstand maar begin daarmee. 

Ga vanaf dat moment ook de kinderen die niet meteen onder de invloed van de leiders bij de jongens en de meiden staan bewuster vragen naar hun mening (hou het veilig voor ze!) en negeer consequent reacties van iemand die de beurt niet heeft.

In mijn volgende blog ga ik verder op dit onderwerp, je kan daar ook even op wachten!
Ik heb geen kant en klare oplossing voor een onrustige/onveilige klas, maar wel een begin voor je.

Mocht je eens willen sparren, online,dan kan dat natuurlijk! Vul even je gegevens in en ik neem contact met je op.
We sparren dan max 45 minuten via ZOOM. Mocht je meer tijd willen dan kan dat maar dan is het wel betaald.
Ik weet zeker dat ik jouw in die 45 minuten al een paar stappen vooruit kan helpen, schroom niet!

Mocht je meer informatie willen over Breakthrough for Teens voor jouw klas willen, geef dat dan hier aan!

About the Author Maaike

Ik help jou om jouw leerlingen of kinderen weer met zelfvertrouwen verder te leren en te leven! Ik leer ze lifeskills, geen truukjes die hun op de moeilijke momenten verder helpen. Nieuwsgierig? Neem contact op!

follow me on:
>