#metoo, loverboys, weerbare meiden

In al deze discussies op social media, in kranten en thuis komt er bij mij een idee op. En dat is HOE het toch steeds  ZOVER komt???

Ik wil niet maar ik doe het toch, want….

Wat is er aan de hand met ons vrouwen dat wij als meisjes een dusdanig verkeerde inprent krijgen dat wij ons laten verleiden om dingen te doen die we niet WILLEN doen?
En dan heb ik het niet alleen over de grensoverschrijdende verhalen waarbij geweld wordt gebruikt maar ook over de manipulaties, de verdraaiingen waardoor…, de beloftes die nooit nagekomen worden geloven, over jezelf té dienstbaar opstellen, over..

Ja, waar heb ik het dan eigenlijk over? Want ergens DAAR ligt ook de sleutel naar het stoppen van deze ontwikkelingen.

Wat is er nodig?

Dus daarom heb ik een vraag aan jou!
Wat is er, volgens jou, nodig om meiden te leren:

  • zodanig weerbaar /bewust/zelfverzekerd/.. noem het hoe je noemen wilt te maken
  • te leren dat het volkomen oké is om voor jezelf op te komen
  •  iemand anders zijn eigen dingen uit te laten zoeken c.q. op te laten knappen..

Gemende gevoelens

Ik wil dat naar boven krijgen voor meiden van nu.
Ik geef zelf weerbaarheidstrainingen voor meiden. Een training waar ik altijd met gemengde gevoelens insta, zoals zo velen leer ik de meiden ook enkele fysieke dingen; hoe kom je los als iemand je van achteren vastpakt, of je bij je polsen pakt etc etc. Maar is dat HET?

Weerstand tegen fysieke weerbaarheid…

Het gemengde gevoel werd versterkt doordat ik vorig jaar in een training bij Hindoestaanse meiden merkte dat fysieke, opkomen voor jezelf, volledig NIET aankwam, sterker nog dat leverde meer weerstand op dan dat het goed deed. Ik nam mijzelf voor dat ik ze in de laatste les zover zou hebben dat ze voor zichzelf opkwamen. Ik sprak dat uit naar de meiden en ging op zoek naar alternatieven.

Lefkracht

Ik kan het!

Bij hun was dat letterlijk een omdraaiing; ipv met veel ademkracht een WHOE of KIAAI of NEE te laten slaken en op een vechtkussen te laten slaan (even kort uitgelegd hoor) heb ik alle meiden een oefening laten doen waarbij ze uiteindelijk uitkwamen bij een positieve kreet voor zichzelf; IK KAN HET! IK BEN STERK!

En dat werkte! En HOE!
Dit als klein voorbeeld hoe het bekijken van iets wat ik al honderden keren gegeven heb en misschien aan vervanging en verbetering toe is. En dat geldt misschien voor meer dingen waar wij het als maatschappij over eens zijn dat we dat goed doen, maar is dat ook zo?

Geëmancipeerd of gemanipuleerd?

Inmiddels lezen we verhalen van meiden die opgroeien in een tijd waarin we ons als samenleving op de borst kloppen dat we geëmancipeerd bezig zijn en lezen we verhalen van meiden uit deze tijd die gebrainwashed worden, gemanipuleerd, vreselijk onzeker zijn en erger.

Wat is er nodig?

  • WAT zou jij als jonge meid nodig hebben gehad om te leren, te horen, te doen te ervaren waardoor je (minder) bevattelijk werd voor gemanipuleer, gedraai, gesmeek, gedreig?
  • WAT hadden de volwassen om je heen je moeten vertellen zodat je weerbaarder werd?

De ander kan zelf zijn problemen oplossen

Voor mij zou dat bijvoorbeeld zijn geweest dat het helemaal prima is dat iemand anders zijn eigen boontjes dopt, dat ik daar iemand anders zelfs een plezier mee doe want dan leren ze wat.
Enne.. dat moet je dan  ook nog even uitspreken.
DAT had ik moeten leren, grenzen aangeven zonder teleurstelling in te vullen bij de ander.

Ik ben oprecht super benieuwd naar je antwoord. Ik kan me voorstellen dat je dat niet openbaar wilt opschrijven, dan kan je mailen naar maaike@lefkracht.nl . Ik ga zorgvuldig en vertrouwelijk met je verhaal en je gegevens om en gebruik je email alleen om te antwoorden op je verhaal.

Dus vertel me:

Wat is er nodig?

  • WAT zou jij als jonge meid nodig hebben gehad om te leren, te horen, te doen te ervaren waardoor je (minder) bevattelijk werd voor gemanipuleer, gedraai, gesmeek, gedreig?
  • WAT hadden de volwassen om je heen je moeten vertellen zodat je weerbaarder werd?
Lefkracht

Alvast heel erg bedankt!

Hug

Maaike

About the Author Maaike

Toptrainer en auteur. Wil jij je klas weer AAN krijgen? Inzicht in HOE de processen lopen en wat jij daar in kan sturen? Weten HOE je kan sturen?

follow me on:

Leave a Comment: