Ik ben boos!!

Ik ben boos!!!!

Boos komt ze binnen, de gezellige sfeer is direct weg. Mijn dochter komt uit school en er is iets mis gegaan. Ze voelt zich duidelijk ongelukkig. Haar broer vraagt wat er is en, overprikkeld als ze is, geeft ze hem een grauw en een snauw. Ze duikt op de bank, stoot tegen haar broer aan die haar een stomp terug geeft en begint hem uit te schelden. Beide beginnen ze te schoppen en te slaan. Help!!!! Hoe breng ik weer rust en structuur in deze chaos? Dat is het eerste dat ik denk terwijl ik mezelf vermoeid tussen de vechtende kinderen stort.

Is dit herkenbaar? Vind je het ook zo moeilijk om als ouder de rust in het gezin te behouden?

Ik wil je een aantal handvatten geven om met dit gedrag om te gaan en het zo mogelijk te voorkomen.

Hoe kan je dit gedrag voorkomen?

-Geef het kind structuur door inzichtelijk te maken voor het kind wat hij of zij die dag/ die week kan verwachten.

Een mooie manier om overzicht te krijgen voor je kind, en voor de rest van het gezin, is het bijhouden van een familie planner gewoon te koop bij bijvoorbeeld de Action of Bruna. Schrijf van elk gezinslid de afspraken op de kalender zodat het kind zelf kan kijken wat er die dag/ week in de planning staat.

-Geef jouw kind een eigen (prikkelarme) plek om zich even terug te trekken en tot rust te komen. Als er in huis niet zo´n plek is maak dan samen met je kind een doos met spullen waar je kind van ontspant. Als jouw kind zich dan niet prettig voelt of gewoon even rust nodig heeft kan hij/ zij deze spulletjes pakken.

-Geef jouw kind een moment van ontspanning als je merkt dat de stress op begint te lopen, gebruik ontspanningsverhalen om jouw kind tot rust te brengen. Het is helemaal heerlijk voor kinderen als ze daarna de rust die zij hebben ervaren tijdens het luisteren naar het verhaal kunnen tekenen.

Soms kan je het gedrag niet voorkomen. De vraag is dan: wat doe je dan als je kind zo ontploft? Je eerste reactie is waarschijnlijk boos worden en het kind een preek geven, of op de gang zetten. Waarschijnlijk is het resultaat dan dat je kind zich nog bozer en ook nog onbegrepen voelt.

Hoe kan je omgaan met dit gedrag?

-Probeer eens om je dochter bij de hand te pakken en haar op schoot te nemen. Knuffel haar eerst eens rustig. Als ze tot rust is gekomen vraag haar dan of ze kan vertellen waarom ze zo boos is. Belangrijk daarbij is dat je wel grenzen blijft stellen. Luister naar wat ze zegt en probeer te herhalen wat je van haar verhaal begrijpt. Begrijp ik het goed dat….. Maar vertel haar ook wat jij vind van haar gedrag en zoek samen naar een oplossing.

Zeg pas als ze weer rustig is dat je van haar verwacht dat ze sorry zegt tegen haar broertje.

-Ook na een dergelijke explosie kan het heerlijk zijn voor je kind om naar een ontspanningsverhaal te luisteren.

Nu ben ik heel benieuwd wat jij moeilijke momenten vind in de opvoeding van jouw kinderen. Wil je dat laten weten door je reactie op te schrijven hieronder in het reactieveld?

Ik ben je altijd dankbaar voor de tijd die je hebt genomen om mijn blog te lezen en voor je reactie op mijn blog. Deze reactie is heel waardevol voor mij, voor jou en ook voor de andere lezers op mijn blog.

Ik help je om het beste uit je kind te halen!

Ik bied je het GRATIS e-book aan: 7 tips om het beste uit je kind(eren) te halen inclusief 3 ontspanningsverhalen.

Door deze zeven eenvoudige en krachtige tips zal je al een geweldig verschil opmerken in de energie bij jezelf en jouw kinderen. Door de drie ontspanningsverhalen heb je een krachtige tool in handen om rust te brengen bij jouw kinderen.

Met dit e-book ontdek je:

- De zeven tips voor een gegarandeerd betere sfeer

- Hoe je een negatieve energie kan keren naar een positieve energie

- Hoe je zorgt dat jij en jouw kinderen een gezamenlijk doel hebben

- Hoe jij met gemak en heel veel plezier je kind(eren) tot rust kan brengen

- Hoe jij je kinderen uitdaagt hun fantasie te gebruiken

Download nu DIRECT mijn gratis e-book ”7 tips om het beste uit je kind te halen” nu inclusief drie ontspanningsverhalen. Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt het boek in je mail.

Ik kijk ernaar uit om je te mijn tips te geven en je reactie te lezen op mijn blog.

Ik wens je een zonnige dag

Inez

About the Author Maaike

Toptrainer en auteur. Wil jij je klas weer AAN krijgen? Inzicht in HOE de processen lopen en wat jij daar in kan sturen? Weten HOE je kan sturen?

follow me on:
>