Je bent prachtig kind, maar je ziet het niet!

Lefkracht

Ik sprak met een moeder over haar dochter. Vol trots zat ze te vertellen over haar leuke sociale meid. Dan kijk ik naar haar dochter en zie een prachtig kind dat zichzelf niet mooi vind. Dat zichzelf ontzettend naar beneden haalt en dan zou ik haar zo graag willen helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen.  Het raakte me diep, zeker omdat deze moeder niet de enige is die hier mee worstelt.
De moeder ging door, dan heeft ze een heerlijke dag gehad lekker met een vriendin de stad in, een ijsje gegeten. Een leuk feest gehad ´s avonds en dan kan ze huilend naar bed gaan omdat dat ene meisje op het feest haar niet vroeg wat ze wilde drinken. En als ik dan vraag: Deed ze dan vervelend tegen je? Nee hoor, we hebben daarna nog samen gekletst. En toch is haar hele dag verpest want zij had geen drinken gekregen en dus vind zij zichzelf niks waard.

Onze hersenen doen gekke dingen

Onze hersenen doen gekke dingen met ons, ze onthouden met het grootste gemak de slechte dingen, die niet leuk zijn, die ons in de weg zitten. Ga ´s avonds maar eens in je bed liggen, waar denk je dan aan?Aan alle dingen die zo goed gingen of aan dat ene ding wat je nog moest doen en waar je niet aan toe gekomen bent. Of aan je baas, je kind, je partner, de hond of de kat die niet zo aardig deed.

Slecht is sterker dan goed

Onze hersenen weten; slecht is sterker dan goed. Om te overleven was het belangrijker om gevaren  zoals roofdieren, hongersnood en agressie van soortgenoten te voorkomen. Terwijl een dag zonder lusten.. dat was te overzien dat bracht je niet in levensgevaar. Alert zijn op gevaar was het verschil tussen leven en dood. Wij zijn geciviliseerd maar ons brein gaat niet zo snel met de tijd mee.
Maar gelukkig er is wel wat aan te doen. We kunnen onze hersenen trainen om positiever te worden.

Trotsschrift

Dat is ook de reden dat ik voorstelde om een trotsschrift te beginnen. Samen met haar dochter schrijft deze moeder nu op waar ze trots of dankbaar voor zijn op die dag. Tien dingen per dag. In het begin was dat een hele opdracht maar het werd elke dag makkelijker vertelde de moeder. Opschrijven maakt deze oefening heel krachtig omdat je daardoor een soort verbinding aangaat met de woorden die je kiest, je bent er veel bewuster mee bezig dan wanneer je het alleen uit zou spreken. En het is heerlijk om als je dan eens een dip moment hebt terug te lezen wat voor een mooie dingen er gebeurd zijn de afgelopen tijd.

ZelfvertrouwenLefkracht

Sluit je dag positief af

Als je er een gewoonte van maakt om op zo´n positieve manier je dag af te sluiten dan merk je overdag al dat je bewuster met de positieve dingen bezig bent. Je bent je bewust dat je dat ´s avonds op kan schrijven en dat maakt dat je ook op dat moment meer geniet.
De dochter zei na enige tijd tegen haar moeder dat er eigenlijk best veel leuke dingen gebeuren op een dag. Het geeft meer zelfvertrouwen als je positiever denkt. Stil staan bij wat er goed ging op een dag, waar je blij van werd dat is zo ontzettend belangrijk!

Begin vanavond

Begin vanavond nog, pak pen en papier en schrijf 10 dingen op waar je blij of dankbaar voor bent. Het kunnen kleine dingen zijn zoals de zon die zo heerlijk scheen. Of een taak die je hebt afgerond en die je al heel lang voor je uit schoof. Iemand die iets aardigs zei, een leuk gesprek, of misschien heb je iemand geholpen en ben je daar trots op. Maar het kunnen ook grotere dingen zijn, het diploma dat je vandaag haalde, de baan die je kreeg enz. Vind je 10 dingen veel, denk maar eens goed na het zal je verbazen hoe ver je komt.
Hou het maar eens een tijd vol, gewoon elke avond 5 minuten de tijd nemen om de positieve dingen op te schrijven, het maakt zoveel verschil!!!

Als je dit een leuk idee lijkt kijk dan eens bij https://www.lefkracht.nl/downloads  voor onze gratis ontspanningsverhalen voor kinderen. Mét keurplaat! Uit ons boek "Verhalen met L.E.F." . Dat kan je nu kopen via lefkracht.nl/shop

About the Author Maaike

Ik help jou om jouw leerlingen of kinderen weer met zelfvertrouwen verder te leren en te leven! Ik leer ze lifeskills, geen truukjes die hun op de moeilijke momenten verder helpen. Nieuwsgierig? Neem contact op!

follow me on:
>